Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Friday, 5 August 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-8 (Page-5)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-8
(Page-5)
61. Morphin is obtained from......
(a) Poppy                                           (b) Vinca
(c) Rauwolfia                                    (d) Neem
Answer:(a)

62. The wood used for making snake boat:
(a) Anjili                                             (b) Deodar
(c) Neem                                            (d) Mahagony
Answer:(a)


63. What kind of organism is ‘Bombay Duck’?
(a) Mammal                                      (b) Bird
(c) Fish                                               (d) Reptile
Answer:(c)

64.  The average length of femur:
(a) 100cm                                          (b) 50cm
(c) 75cm                                            (d) 25cm
Answer:(b)

65. The disease caused by Yersinia pestis:
(a) Yellow fever                               (b) Plague
(c) Cholera                                        (d) Malaria
Answer:(b)


66. The only planet which takes more time to complete a rotation than a revolution?
(a) Venus                                             (b) Mercury
(c) Mars                                               (d) Jupiter
Answer:(a)

67.  The space age was started on 4th October 1957 with the launching of Sputnik by:
(a) USA                                                (b) Soviet Union
(c) India                                                 (d) UK
Answer:(b)

68.  The airport in Port Blair is named after:
(a) Vir Savarkar                                 (b) SC Bose
(c) Mayo                                               (d) Dufferin
Answer:(a)

69. Almora hill station is in the state of:
(a) Uttarakhand                                   (b) Kashmir
(c) Himachal Pradesh                         (d) Assam
Answer:(a)


70. The second most important god during Rig Vedic period:
(a) Agni                                                 (b) Varuna
(c) Soma                                                (d) Yama
Answer:(a)

71. Which statement is incorrect?
(a) Sher Shah died in 1547
(b) Sher Shah built the Grand Trunk
(c) The tomb of Sher Shah is in Sasaram
(d) Purana Qila was built by Sher Shah
Answer:(a)

72. Who acted the role of Gandhi in the film ‘Gandhi’?
(a) Richard Attenborough              (b) Rajat Kapur
(c) Ben Kingsley                                  (d) None of these
Answer:(c)

73. Who was the president of INC when India got independence?
(a) Rajendraprasad                           (b) Maulana Azad
(c) Jawaharlal Nehru                         (d) JB Kripalani
Answer:(d)

74. The only Indian prime minister who did not face the parliament:
(a) Morarji Desai                                  (b) Charan Singh
(c) HD Dewe Gowda                             (d) Chandrasekhar
Answer:(b)

75. The 8th Schedule of Indian Constitution recognises   ———  languages.
(a) 20                                                           (b) 25
(c) 18                                                            (d) 22

No comments:

Post a comment