Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Friday, 5 August 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-8 (Page-4)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-8
(Page-4)

46. The first woman chief minister of an Indian state:
(a) Sarojini Naidu                              (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Sucheta Kripalani                           (d) None of these
Answer:(c)

47. D.S.Senanayake is the father of nation of:
(a) Indonesia                                       (b) Sri Lanka
(c) Philippines                                    (d) Myanmar
Answer:(b)


48. Abraham Lincoln was the ....th president of USA:
(a) 15                                                       (b) 16
(c) 17                                                       (d) 18
Answer:(b)

49. Father of Green Revolution in India:
(a) MS Swaminathan                          (b) Varghese Kurien
(c) Vikram Sarabhai                           (d) None of these
Answer:(a)

50. Which is not situated on the banks of Yamuna?
(a) Agra                                                 (b) Delhi
(c) Mathura                                          (d) Haridwar
Answer:(d)

51. The first to win an Olympic medal for India:
(a) Norman Pritchard                    (b) K.Lakshmanan
(c) K.Malleswari                              (d) Milkha Singh
Answer:(a)


52.  Shakespeare passed away in:
(a) 1564                                                (b) 1616
(c) 1612                                                (d) 1620
Answer:(b)

53. In which year Bangladesh  declared independence?
(a) 1975                                             (b) 1972
(c) 1970                                              (d) 1971
Answer:(d)

54. Cryogenics is related to:
(a) Low Temperature                       (b) Pressure
(c) Insects                                            (d) Heredity
Answer:(a)

55. The colour of Black box in aeroplanes:
(a) Red                                              (b) Orange
(c) Green                                          (d) Blue
Answer:(b)


56. Father of e-mail:
(a) Ray Tomlinson                          (b) Glen Recort
(c) Sabir Bhatia                                (d) Pascal
Answer:(a)

57.  Beryllium aluminium silicate is known as:
(a) Alum                                          (b) Topaz
(c) Ruby                                          (d) Emerald
Answer:(d)

58. Galvanisation is the process of coating of ..... on other metals.
(a) Copper                                        (b) Silver
(c) Gallium                                        (d) Zinc
Answer:(d)

59.  The rarest gas element in the atmosphere of Earth:
(a) Oxygen                                         (b) Nitrogen
(c) Radon                                            (d) Helium
Answer:(c)

60.  ‘The king of spices’:
(a) Cardomom                                 (b) Pepper
(c) All Spice                                       (d) Turmeric

No comments:

Post a comment