DROP DOWN MENU

Tuesday, 19 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-1 (Page-1)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-1
(Page-1)

1. The award given to universities in India for best all round  performance in sports is named after:
(a) Sardar Patel                                    (b) Netaji Subhas Bose
(c) Maulana Abul Kalam Azad         (d) JawaharlalNehru
Answer: (c)

2. Charles I of England was executed in:
(a) 1649                                                (b) 1663
(c) 1673                                                 (d) 1683
Answer: (a)

3. Ivan the Terrible was the first Tsar of:
(a) Germany                                        (b) Austria
(c) Russia                                              (d) Spain
Answer: (c)

4. Who was married by Adolf Hitler the day before he committed suicide:
(a) Claretta                                         (b) Eva Braun
(c) Ann Frank                                     (d) Emile Shenkel
Answer: (b)

5. The trade name ‘hp’ is related to:
(a) Tyres                                              (b) Bicycles
(c) Computer                                      (d) Cement
Answer: (c)

6.What is the background of ‘War and Peace’ by Napoleon?
(a) Russian invasion of Napoleon    (b) First World War
(c) Second World War                          (d) Waterloo
Answer: (a)

7. The character Gora   was created by:
(a) Tagore                                           (b) R.K.Narayan
(c) Raja Rao                                        (d) N.C.Chaudhary
Answer: (a)

8. Who is regarded as the father of Indian Nuclear Science?
(a) Vikram Sarabhai                          (b) Raja Ramanna
(c) H.J.Bhabha                                      (d) MN Saha
Answer: (c)

9.  Sound does not pass through:
(a) Solid                                               (b) Liquid
(c) Vacuum                                         (d) None of these
Answer: (c)

10. ‘Google’ is a:
(a) Word processor                           (b) Search engine
(c) Operating system                       (d)Presentation Software
Answer: (b)

11. Alnico is an alloy of Aluminium, Nickel and .........
(a) Iron                                                   (b) Copper
(c) Tin                                                     (d) Cobalt
Answer: (d)

12. Which among the following is  a metalloid?
(a) Carbon                                             (b) Silicon
(c) Germanium                                     (d) All of these
Answer: (d)

13. Colour of Iodoform:
(a) Red                                                    (b) Blue
(c) Green                                                (d) Yellow
Answer: (d)

14. The botanical name of Pepper:
(a) Piper nigrum                           (b) Solanum officinarum
(c) Adathoda vasica                      (d) Cocos nucifera
Answer: (a)

15.  The first to use the word ‘Green Revolution’?
(a) William Gaud                          (b) Norman E Borlaug
(c) MS Swaminathan                   (d) C Subramanyam

1 comment:

  1. Sir please tell me how can I apply in PSC and please send me important details about APPSC Jobs

    ReplyDelete