DROP DOWN MENU

Wednesday, 10 August 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-10 (Page-1)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-10
(Page-1)

1. Which is not belonged to Vitamin B complex?
(a) Thiamine                                        (b) Riboflavin
(c) Niacin                                              (d) Retinol
Answer:(d)

2. The son of Bimbisara:
(a) Asoka                                              (b) Ajatasatru
(c) Chandragupta Maurya               (d) Brihadratha
Answer:(b)

3. Akbar granted the site for the construction of Golden Temple in Amritsir to:
(a) Guru Nanak                                  (b) Arjan Dev
(c) Ram Das                                        (d) Teg Bahadur
Answer:(c)

4. The name of M.N.Govindnan Nair is related to:
(a) One Lakh Houses Scheme         
(b) Lottery
(c) Land Reforms                        
(d) Educational Reforms
Answer:(a)

5. How many districts in Kerala have no coastline?
(a) 5                                                       (b) 6
(c) 7                                                         (d) 3
Answer:(a)

6. Which is not an element?
(a) Diamond                                          (b) Graphite
(c) Marble                                              (d) Mercury
Answer:(c)

7. Dynamite was invented by:
(a) Michael Faraday                          (b) Edison
(c) Alfred Nobel                                  (d) None of these
Answer:(c)

8. In the Indian tradition, there are four ends to man’s life. Which one of the following  is not one of them?
(a) Kama                                                  (b) Dharma
(c) Artha                                                  (d) Raksha
Answer:(d)

9. The rule of the English East India company came to an end in:
(a) 1757                                                  (b) 1857
(c) 1858                                                  (d) 1875
Answer:(c)

10. Which of the following has the oldest rocks in India?
(a) Himalayas                                     (b) Shiwalic
(c) Vindhyas                                         (d) Aravallis
Answer:(d)

11. Who invaded India in 1398?
(a) Mahmaud Ghazni                         (b) Nadir Shah
(c) Muhammad Ghori                       (d) Timur
Answer:(d)

12. Who wrote ‘The Republic’:
(a) Aristotle                                          (b) Plato
(c) Socretes                                          (d) Machiavelly
Answer:(b)

13. Fourteen Indian banks were nationalized in:
(a) 1980                                               (b) 1949
(c) 1959                                               (d) 1969
Answer:(d)

14. How many years separate the first visit of Vasco da Gama to India and the end of Portuguese rule in India:
(a) 463                                                 (b) 449
(c) 459                                                 (d) 461
Answer:(a)

15. Which is niacin deficiency disease?
(a) Pellagra                                         (b) Marasmus
(c) Scurvy                                            (d) Beriberi