Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Monday, 1 August 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-7 (Page-4)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-7 
(Page-4)

46. Alexander invaded India in the year:
(a) 327-326 BC                                  (b) 516 BC
(c) 72BC                                              (d) AD 58
Answer:(a)

47. Who is regarded as the founder of Theravada Buddhism, a sect of Hinayana Buddhism?
(a) Nagarjuna                                   (b) Mogaliputta Tissa
(c) Upagupta                                    (d) Vasumitra
Answer:(b)


48.  Which of the following Vedas is a collection of spells and incantations?
(a) Atharva Veda                             (b) Yajur Veda
(c) Rig Veda                                       (d) Sama Veda
Answer:(a)

49. Father of Indian Archaeology:
(a) John Marshall                           (b) Alexander Cunningham
(c) RD Bannerjee                            (d) Daya Ram Sahni
Answer:(b)

50. Arakan Yoma is an extension of Himalayas located in:
(a) Baluchistan                              (b) Nepal
(c) Kashmir                                     (d) Myanmar
Answer:(d)

51. With which country has India the longest border:
(a) Pakistan                                         (b) China
(c) Bangladesh                                    (d) Myanmar
Answer:(c)


52.  Chandigarh is known as:
(a) Pensioner’s paradise                  (b) Beautiful city
(c) Hitec city                                        (d) Pink city
Answer:(b)

53. Which river is known as the ‘Sorrow of Bengal’?
(a) Ganga                                               (b) Hugly
(c) Damodar                                         (d) Bhagirathy
Answer:(c)

54. Where is Meenakshi temple?
(a) Kollur                                              (b) Madurai
(c) Tanjavur                                         (d) Kanchipuram
Answer:(b)

55. Bikaner Camel festival is held in the state of:
(a) Gujarat                                            (b) Rajastan
(c) Andhra Pradesh                              (d) Madhya Pradesh
Answer:(b)

56.  State Bank of India was formerly known as:
(a) Federal Bank                                (b) Imperial Bank
(c) Union Bank                                    (d) Colonial Bank
Answer:(b)

57. The external intelligence agency of India, RAW (Research and Analysis Wing) was established in:
(a) 1963                                               (b) 1968
(c) 1969                                                 (d) 1948
Answer:(b)


58. Central Building Research Institute is located at:
(a) New Delhi                                      (b) Bangalore
(c) Roorkie                                            (d) Pilani
Answer:(c)

59.  The first modern university in India was established in:
(a) New Delhi                                       (b) Kolkata
(c) Karachi                                            (d) Chennai
Answer:(b)

60. Formosa is now known as:
(a) Indonesia                                        (b) Taiwan
(c) Cambodia                                        (d) Vietnam

No comments:

Post a comment