Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Wednesday, 10 August 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-10 (Page-2)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-10
(Page-2)

16. The first actress/actor to win National Award for the performance in a Malayalam film?
(a) P.J. Antony                                      (b) Balan K.Nair
(c) Sarada                                              (d) Mammotty
Answer:(c)

17. The significance of March 12, 1930 in Indian History:
(a) Beginning of Dandi March
(b) First RoundTable Conference
(c) Martyrdom of Bhagat Singh
(d) Simon Commission visited India
Answer:(a)


18. Site of Protein synthesis in a cell is:
(a) Chromosome                                  (b) Vacoule
(c) Ribosome                                          (d) Mitochondria
Answer:(c)

19. The father of the nation of Bangladesh:
(a) Ziaur Rehman                                (b) Mujibur Rehman
(c) Muhammad Ali Jinnah                (d) Liaqat Ali Khan
Answer:(b)

20. Pochampad in Andhra Pradesh is related to:
(a) Beginning of Panchayat Raj system
(b) Launching of Bhoodan Movement
(c) Conducting nuclear experiment
(d) Chipko Movement
Answer:(b)

21. The first college in Kerala was set-up at:
(a) Thiruvananthapuram                    (b) Kottayam
(c) Ernakulam                                         (d) Thalassery
Answer:(b)


22. Which Article of the Constitution of India prohibits untouchability?
(a) 15                                                         (b) 16
(c) 17                                                         (d) 18
Answer:(c)

23. The ‘Tennis Court Oath’ is related to the revolution in:
(a) China                                                  (b) Russia
(c) France                                              (d) Britain
Answer:(c)

24. The second woman recipient of Bharat Ratna:
(a) Indira Gandhi                          (b) Mother Theresa
(c) Aruna Asaf Ali                        (d) M.S. Subbalekshmi
Answer:(b)

25. The founder of the daily ‘Swadeshabhimani’:
(a) K.P.Kesavamenon                     (b) K.Ramakrishna Pillai
(c) EMS                                               (d) Vakkom Maulavi
Answer:(d)

26. The capital of Assam:
(a) Shillong                                       (b) Guwahati
(c) Tezpur                                          (d) Dispur
Answer:(d)

27. Whose birthday is celebrated as National Youth Day in India?
(a) Sankarracharya                                (b) C.V.Raman
(c) Sriramakrishna Paramhamsa        (d) Vivekananda
Answer:(d)


28. India Gate is situated in:
(a) Mumbai                                            (b) Delhi
(c) Hyderabad                                        (d) Chennai
Answer:(b)

29. The first meeting of  the Constituent Assembly of India was in the year:
(a) 1945                                                 (b) 1947
(c) 1946                                                 (d) 1944
Answer:(c)

30. In which Olympics an Indian woman got a medal?
(a) Athens                                          (b) Beijing
(c) Sydney                                          (d) Atlanta

No comments:

Post a comment