Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Wednesday, 10 August 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-10 (Page-3)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-10
(Page-3)

31. The gas used for the artificial ripening of green fruits is:
(a) Acetylene (Ethylene)               (b) Carbon dioxide
(c) Ethane                                          (d) Hydrogen
Answer:(a)

32. The Mughal painting reached its zenith during the reign of:
(a) Shah Jehan                                  (b) Aurangazeb
(c) Jahangir                                       (d) Akbar
Answer:(c)


33. Dove is a symbol of:
(a) Joy                                                    (b) Peace
(c) Mourning                                        (d) War
Answer:(b)

34. Philately relates to:
(a) Coin collection                                (b) Pen friendship
(c) Stamp collection                              (d) None of these
Answer:(c)

35. Scotland of the East:
(a) Shimla                                             (b) Shillong
(c) Dharamsala                                    (d) Dispur
Answer:(b)

36. The study of rivers:
(a) Potamology                                     (b) Orology
(c) Psephology                                     (d) Hydrology
Answer:(a)


37. Yakshagana is the dance form of:
(a) Tamil Nadu                                     (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh                            (d) Kerala
Answer:(b)

38. The founder of Bhahmasamaj:
(a) Raja Ram Mohun Roy                (b) Atmaram Pandurang
(c) Aurobindo Ghosh                       (d) Vivekananda
Answer:(a)

39. Galena is the chief ore of:
(a) Lead                                                (b) Zinc
(c) Tin                                                  (d) Magnisium
Answer:(a)

40. The headquarters of World Health Organisation:
(a) London                                        (b) New York
(c) Geneva                                         (d) Vienna
Answer:(c)

41. Which medical system follows the maxim ‘Like cures like’:
(a) Unani                                             (b) Homoeopathy
(c) Ayurveda                                      (d) Allopathy
Answer:(b)


42. The most abundant element in the universe:
(a) Hydrogen                                    (b) Helium
(c) Nitrogen                                       (d) Oxygen
Answer:(a)

43. The number of bones in the human body:
(a) 208                                              (b) 204
(c) 206                                              (d) 202
Answer:(c)

44. Europa is the satellite of:
(a) Uranus                                         (b) Jupiter
(c) Saturn                                          (d) Neptune
Answer:(b)

45. Who discovered blood circulation?
(a) Alexander Flemming              (b) Karl Landsteiner
(c) William Harvey                        (d) Robert Hook

No comments:

Post a comment