Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Saturday, 30 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-6 (Page-5)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-6 
(Page-5)

61. Mahabalipuram Monuments in Tamil Nadu were built by:
(a) Cholas                                                     (b) Cheras
(c) Pallavas                                                  (d) Pandyas
Answer:(c)

62. The Dargah of Sufi saint Khwaja Muinuddin Chisti is in:
(a) Ajmer                                                    (b) Agra
(c) Fatepur Sikri                                       (d) Jaipur
Answer:(a)


63.  Which one of the following is a riverine port?
(a) Kolkata                                                 (b) Paradweep
(c) Mumbai                                                (d) Visakhapatnam
Answer:(a)

64. The largest lake in India:
(a) Chilkat                                                  (b) Sambhar
(c) Kolleu                                                    (d) Lonar
Answer:(a)

65. The headquarters of CBI:
(a) Mumbai                                              (b) New Delhi
(c) Kolkata                                                (d) Chennai
Answer:(b)

66. Who is regarded as the father of Indian Classical Music?
(a) Sarangadeva                                       (b) Viswamitra
(c) Narada                                                  (d) Kanada
Answer:(a)


67 .The Jorhat National Park is in the State of:
(a) Bihar                                                     (b) Assam
(c) Arunachal Pradesh                           (d) None of these
Answer:(b)

68. Chief female deity of Indus people:
(a) Durga                                                    (b) Savitri
(c) Mother Goddess                                 (d) Shakti
Answer:(c)

69 .The second largest book in ancient Indian literature:
(a) Ramadan                                              (b) Padma Purana
(c) Skanda Purana                                    (d) Mahabharat
Answer:(c)


70. The reign of Sher Shah was between:
(a) 1540-1555                                            (b) 1540-45
(c) 1540-50                                                 (d) 1540-1556
Answer:(b)

71. The Persian traveller who visited India in 1443:
(a) Ma Huan                                                (b) Abdur Razaq
(c) Sulaiman                                                (d) Ibn Batuta
Answer:(b)

72. The Governor General who annexed Satara to British India, the first princely state to be annexed to British India under Doctrine of Lapse:
(a) Canning                                                    (b) Cornwallis
(c) William Bentley                                     (d) Dalhousie
Answer:(d)

73. Bhagat Singh was a leader from:
(a) Uttar Pradesh                                         (b) Maharashtra
(c) Punjab                                                       (d) Bihar
Answer:(c)

74. What was called ‘post dated cheque’ by Gandhiji?
(a) Cabinet Mission                                     (b) Crip’s Mission
(c) Govt of India Act, 1935                        (d) Quit India movement
Answer:(b)

75. Who is called the ‘mother of Indian Revolution’?
(a) Sarojini Naidu                                        (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama                           (d) Aruna Asaf Ali

No comments:

Post a comment