Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Thursday, 28 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-5 (Page-3)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-5 
(Page-3)

31. ‘Peace on Earth’ is the message of:
(a) Idul Fitz                                  (b) Christmas
(c) Muharram                             (d) Pongal
Answer:(b)

32. “ Duty unto Death” is the motto of:
(a) CRPF                                      (b) BSF
(c) NSG                                         (d) Assam Rifle
Answer:(b)


33. The most populous island in India:
(a) Majuli                                       (b) Kavarati
(c) Salento                                     (d) Middle Andaman
Answer:(c)

34. The highest peak in Indian territory is K2. In which range it is located?
(a) Central Himalayas                  (b) Trans-Himalayas
(c) Karakoram Range                   (d) Kumaon Himalayas
Answer:(c)

35. Who was the patron of the first of Buddhist council?
(a) Ajatasatru                                  (b) Bimbisara
(c) Asoka                                          (d) Mahakassapa
Answer:(a)

36. Who is called ‘Indian Machiavelly’?
(a) Asoka                                         (b) Chanakya
(c) Chandragupta Maura            (d) Bindusara
Answer:(b)


37. Which slave ruler reigned for the longest period?
(a) Balkan                                     (b) Qutubddin Aibek
(c) Razia                                         (d)  Iltutmish
Answer:(d)

38. Akabr was born in 1542 at:
(a) Agua                                        (b) Baghdad
(c) Amarok                                   (d) Kalanaur
Answer:(c)

39.  The year of Battle of Talikota or Battle of Bannighati in which Vijayananagar empire was defeated by the joint forces of the Muslim states of Deccan:
(a) 1565                                             (b) 1556
(c) 1572                                            (d) 1576
Answer:(a)


40.  The Viceroy during the partition of Bengal:
(a) Hardinge I                                (b) Minto I
(c) Curzon                                       (d) Reading
Answer:(c)

41.  Who wrote ‘Why Iam an Atheist’?
(a) Jawaharlal Nehru                   (b) Maulana Azad
(c) Bhagat Singh                            (d) LalaLajpath Rai
Answer:(c)

42.  In which year Gandhiji went to South Africa for the first time?
(a) 1892                                           (b) 1893
(c) 1894                                            (d) 1895
Answer:(b)

43.  Interim Government with Jawaharal Nehru as the Vice President assumed power in:
(a) 1945                                         (b) 1946
(c) 1947                                          (d) 1944
Answer:(b)

44.  Who was the prime minister of India when voting age was lowered from 21 to 18 through the 61st amendment?
(a) Indira Gandhi                           (b) VP Singh
(c) Narasimha Rao                        (d) Rajiv Gandhi
Answer:(d)

45. The process of readjusting the representation ofelectoral constituencies is known as:
(a) Delimitation                              (b) Filibustering
(c) Decommissioning                      (d) Assignment

No comments:

Post a comment