Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Friday, 22 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-2 (Page-4)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-2
(Page-4)

46. Which bird lays eggs with dark green colour:
(a) Kiwi                                                           (b) Emu
(c) Ostrich                                                     (d) Penguin
Answer: (b)

47. The planets without satellite are Mercury and .......
(a) Mars                                                        (b) Earth
(c) Venus                                                      (d) Neptune
Answer: (c)


48. Britain of the South:
(a) Japan                                                      (b) New Zealand
(c) Sri Lanka                                                 (d) India
Answer: (b)

49.  Mettur Dam in Tamil Nadu is in ..... river.
(a) Noyal                                                        (b) Amaravati
(c) Tamraparni                                             (d) Kaveri
Answer: (d)

50. Only person to be granted the highest honorary rank of Indian Airforce -Marshal of the Air Force:
(a) Manekshaw                                            (b) Kariappa
(c) Arjan Singh                                             (d) None of these
Answer: (c)

51.  The Indian State where Hindu Marriage Act is not applicable is:
(a) Jammu & Kashmir                                (b) Sikkim
(c) Assam                                                    (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

52. The source of Indian Philosophy:
(a) Ramayana                                            (b) Upanishads
(c) Rig Veda                                               (d) Yajur Veda
Answer: (b)


53.  Who founded the Khilji dynasty?
(a) Balban                                                   (b) Alauddin Khilji
(c) Jalauddin Khilji                                    (d) Iltutmish
Answer: (c)

54. Who coined the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
(a) Bhagat Singh                                         (b) Netaji Bose
(c) Aurobindo Ghosh                              (d) Muhammad Iqbal
Answer: (d)

55.  What was the real name of Dayanand Saraswathy?
(a) Mul Sankar                                          (b) Narendranath
(c) Gadhadhar                                          (d) Moniya
Answer: (a)

56. The first session of INC was held in:
(a) 1885                                                   (b) 1887
(c) 1889                                                  (d) 1890
Answer: (a)

57.  The parliament of...... is known as the ‘mother of all parliaments’:
(a) USA                                                    (b) India
(c) Britain                                               (d) Greece
Answer: (c)

58. Who among the following is the authority to issue ordinances?
(a) Prime Minister                                (b) Speaker
(c) Supreme Court                               (d) President
Answer: (d)

59. The number of states formed in 1956 under the State Reorganisation Act:
(a) 20                                                        (b) 22
(c) 28                                                        (d) 14
Answer: (d)

60. Which Article of the Constitution is related to amenedment procedure?
(a) 268                                                     (b) 386
(c) 368                                                       (d) 383

No comments:

Post a comment