Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Friday, 22 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-2 (Page-5)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-2
(Page-5)

61. Which Act passed by the British Parliament divided India and Pakistan?
(a) Indian Independence Act, 1947
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Govt. of India Act, 1947
(d) Atlee’s declaration
Answer: (a)

62. The first chairman of the National Human Rights Commission:
(a) A.S. Anand                                           (b) Venkitachelliah
(c) Ranganath Mishra                               (d) None of these
Answer: (c)


63.  Maxim Gorkey who authored ‘Mother’ was a ........writer:
(a) Italian                                                  (b) Spanish
(c) French                                                (d) Russian
Answer: (d)

64.  The Austrian woman who was married by Subhas Chandra Bose:
(a) Madelein Slade                                  (b) Emile Shenkel
(c) Bhikaji Kama                                      (d) None of these
Answer: (b)

65. ‘Bridgestone’ is related to:
(a) Scooter                                                  (b) Cement
(c) Tyres                                                       (d) Shoes
Answer: (c)

66.  The place where Rajiv Gandhi was assassinated:
(a) New Delhi                                              (b) Amethi
(c) Sriperumputhur                                    (d) Chennai
Answer: (c)

67. Who was the president of India during the celebration of the 50 th year of Repulic of India?
(a) Shankar Dayal Sharma                        (b) APJ Abdul Kalam
(c) KR Narayanan                                       (d) R Venkataraman
Answer: (c)


68. Servants of India Society was founded by Gopal Krishna Gokhale in:
(a) 1900                                                     (b) 1905
(c) 1906                                                     (d) 1907
Answer: (b)

69.  An Irish woman Margaret Noble became the disciple of ....... and adopted the name Sister Nivetita.
(a) Vivekananda                                         (b) Gandhiji
(c) Aurobindo Ghosh                              (d) Dayanand Saraswathy
Answer: (a)

70. Who authored ‘In search of Gandhi”?
(a) Louis Fischer                                       (b) R.K.Narayan
(c) Richard Attenborogh                          (d) None of these
Answer: (c)

71.  Arabs under Muhammad Bin Qasim made the first Muslim invasion on India in the year:
(a) 721                                                         (b) 712
(c) 788                                                          (d) 1000
Answer: (b)

72. The greatest ruler in the history of Maratha Empire:
(a) Shambhaji                                              (b) Shivaji
(c) Sahu                                                        (d) Balaji Viswanath
Answer: (b)

73. Revenue Minister of Akbar was:
(a) Todarmal                                              (b) Asaf Khan
(c) Birbal                                                    (d) Man Singh
Answer: (a)

74. Who was the greatest king of Vardhana dynasty?
(a) Prabhakaravardhana                          (b) Harshavardhana
(c) Rajyavardhana                                      (d) None of these
Answer: (b)

75. Jatra is folk dance drama popular in the villages of:
(a) West Bengal                                      (b) Assam
(c) Tamil Nadu                                       (d) Gujarat

No comments:

Post a comment