Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Tuesday, 19 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-1 (Page-3)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-1
(Page-3)

31. Satavahanas were also known as:
(a) Memaluks                                             (b) Ikshakus
(c) Andhra Bhrityas                                 (d) Rajputs
Answer: (c)

32. Who revived Nalanda University?
(a) Harsha                                                  (b) Sasanka
(c) Pulikesin I                                           (d) Baktiyar Khalji
Answer: (a)


33. Muhammad bin Tughlaq shifted the capital of the Sultanate from Delhi to:
(a) Agra                                                    (b) Tughlaqabad
(c) Daulatabad                                       (d) Siri
Answer: (c)

34. Tomb of Aurangazeb’s wife Rabia Durrani is known as ‘Poor man’s Taj Mahal’. It is situated in:
(a) Agra                                                     (b) Sikandra
(c) Aurangabad                                        (d) Delhi
Answer: (c)

35. Vasco da Gama reached India for the second time in:
(a) 1502                                                      (b) 1503
(c) 1504                                                         (d) 1505
Answer: (a)

36. Who organised a raid on Chittagong government armoury in 1930 April?
(a) Bhagat Singh                                           (b) Uddham Singh
(c) Chandrasekhar Azad                            (d) Surya Sen
Answer: (d)


37. Who was the Viceroy when the first Census was held in 1872?
(a) Mayo                                                         (b) Curzon
(c) Hardinge II                                                (d) Minto I
Answer: (a)

38 .Who wrote ‘India Wins Freedom’?
(a) C Rajagopalachari                                  (b) Maulana Azad
(c) Dr Rajendraprasad                                (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)

39. The first Muslim to become the President of Indian National Congress:
(a) Dadabhai Navroji                                 (b) Pheroz Shah Mehta
(c) Maulana Azad                                       (d) Badruddin Thyabji
Answer: (d)

40. During which agitation Gandhiji gave the slogan’ Do or die’?
(a) Salt satyagraha                                       (b) Champaran Satyagraha
 (c) Quit India movement                           (d) Kheda satyagraha
Answer: (c)

41. The famous speech delivered by Jawaharlal Nehru during the moments of transfer of power in 1947, is known as:
(a) I have a dream                                    (b) Tryst with destiny
(c) History will absolve me                        (d) None of these
Answer: (b)

42. ‘Project Arrow’ is related to:
(a) Postal system                                     (b) Telecommunication
(c) Railway                                                  (d) Newspaper
Answer: (a)

43. The four languages added to the Eighth Schedule recently:
(a) Manipuri, Konkani, Nepali, Santhali
(b) Dogri, Maithili, Konkani, Bodo
(c) Dogri, Maithili, Sindhi, Bodo
(d) Dogri, Maithili, Sindhi, Nepali
Answer: (c)

44. The total number of nominated members in Parliament:
(a) 14                                                 (b) 24
(c) 12                                                 (d) 17
Answer: (a)

45. The Twelfth Schedule was added to the Constitution was added by...... Amendment:
(a) 74th                                                (b) 75th
(c) 73rd                                                 (d) 62nd

No comments:

Post a comment