Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Monday, 25 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-3 (Page-5)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-3
(Page-5)

61. The Indian president who translated ‘The Republic’ of Plato:
(a) VV Giri                                              (b) Zakkir Hussain
(c) S Radhakrishnan                            (d) Rajendraprasad
Answer: (b)

62. The first to become the prime minister of India while he/she was a member of Rajya Sabha:
(a) Lal Bahadur Shastri                         (b) Indira Gandhi
(c) Rajiv Gandhi                                     (d) PV Narasimha Rao
Answer: (b)


63. The budget is presented in the Lok Sabha by the Finance Minister in the name of the ......of India.
(a) President                                           (b) Prime Minister
(c) RBI Governor                                     (d) Speaker
Answer: (a)

64. The Winter session of Lok Sabha begins in the month of:
(a) September                                          (b) October
(c) November                                           (d) December
Answer: (c)

65. Motions of no confidence against the government can only be introduced and passed in the......
(a) Lok Sabha                                           (b) Rajya Sabha
(c) Either House                                       (d) None of these
Answer: (a)

66. The number of schedules in the Constitution of India when it was brought into force:
(a) 12                                                           (b) 10
(c) 9                                                             (d) 8
Answer: (d)


67.  The Indian who headed a new sect ‘The Order of the Star of the East” at the age of 20:
(a) Rajaneesh                                             (b) Jiddu Krishnamurthy
(c) Shri Shri Ravisankar                            (d) Chinmayananda
Answer: (b)

68. Kublai Khan was the emperor of:
(a) Russia                                                  (b) Egypt
(c) China                                                   (d) Persia
Answer: (c)

69. The nationality of Akiro Kurasova, the world famous film maker:
(a) France                                                 (b) Russia
(c) Japan                                                  (d) China
Answer: (c)

70. Number of members in the first ministry of Kerala including Chief Minister:
(a) 12                                                           (b) 11
(c) 13                                                           (d) 10
Answer: (b)


71.  In which river Chenkulam hydel project is built?
(a) Pamba                                                 (b) Kallada
(c) Vamaanapuram river                         (d) Muthirappuzha
Answer: (d)

72. ‘The Vrindavan of Kerala’:
(a) Malampuzha Garden                        (b) Napier Museum
(c) Neyyar Dam                                       (d) Munnar
Answer: (a)

73. The taluk in Kerala with the longest coastline:
(a) Kollam                                                 (b) Kozhikode
(c) Cherthala                                            (d) Chirayinkeezhu
Answer: (c)

74.  The annual festival of which temple is known as ‘Bharani’?
(a) Guruvayur                                          (b) Ambalappuzha
(c) Kodungallur                                       (d) Sabarimala
Answer: (c)

75. The first Malayali woman to become Governor of an Indian State:
(a) Fatima Beevi                                   (b) KK Usha
(c)Anna Chandy                                     (d) Mary Punnan

No comments:

Post a comment