Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Monday, 25 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-3 (Page-4)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-3
(Page-4)

46. In which country Three Mile Island nuclear disaster was occurred in 1979?
(a) USA                                                         (b) UK
(c) Ukraine                                                   (d) China
Answer: (a)

47. China was officially declared republic in:
(a) 1912                                                       (b) 1913
(c) 1914                                                       (d) 1915
Answer: (a)
*********************1
48. The first country to win the world cup cricket thrice:
(a) West Indies                                          (b) Pakistan
(c) England                                                 (d) Australia
Answer: (d)

49. The first team to win Santosh trophy:
(a) Bengal                                                (b) Kerala
(c) Karnataka                                          (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

50. Which is known as the sorrow of Bengal:
(a) Kosi                                                    (b) Damodar
(c) Mahanadi                                           (d) Brahmaputra
Answer: (b)

51. Which organisation was founded by Henri Dunant?
(a) Amnesty International                     (b) Boy Scouts
(c) Lions Club                                          (d) Red Cross
Answer: (d)


52.  The first to get two booker prizes:
(a) Salman Rushdie                                (b) Peter Carey
(c) Ben Okri                                              (d) JM Coetzee
Answer: (d)

53. “We have to now fight for peace with the same courage and determination as we fought against aggression”
(a) FD Roosevelt                                    (b) Jawaharlal Nehru
(c) Lal Bahadur Shastri                         (d) Indira Gandhi
Answer: (c)

54. Who wrote ‘Pritvirajaraso’?
(a) Chandbardai                                      (b) Faizi
(c) Tulsidas                                              (d) Surdas
Answer: (a)

55 .Abdul Rahman Tunku was the first prime minister of:
(a) Malaysia                                            (b) Singapore
(c) Brunei                                                 (d) Indonesia
Answer: (a)


56. Name of which Indus valley site means ‘blackbangles’?
(a) Harappa                                             (b) Dholavira
(c) Kalibangan                                         (d) Banawali
Answer: (c)

57. The founder of Chola empire:
(a) Simhavishnu                                      (b) Vijayalaya
(c) Harihara                                              (d) Simuka
Answer: (b)

58.  Who was the Viceroy when Indian National Congress was formed in 1885?
(a) Dufferin                                              (b) Reading
(c) Mayo                                                   (d) Curzon
Answer: (a)

59. Whom Gandhiji called ‘the great sentinel’?
(a) Rajendraprasad                                (b) Subhas Chandra Bose
 (c) Rabindranath Tagore                      (d) Nehru
Answer: (c)

60. The year of foundation of Muslim League:
(a) 1903                                                  (b) 1904
(c) 1907                                                  (d) 1906

No comments:

Post a comment