Quiz Winners

For All Competition Exams

LATEST

Tuesday, 26 July 2016

1000 Previous Questions and Answers for PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-4 (Page-4)

1000 Previous Questions and Answers for
PSC/SSC/UPSC/RRB Exams- Part-4
(Page-4)

46. Kappad, where Vasco da Gama landed on 20th May, 1498 is in the district of:
(a) Kannur                                          (b) Kozhikode
(c) Palakkad                                      (d) Malappuram
Answer: (b)

47. The place where an observatory was established in ancient Kerala:
(a) Vizhinjam                                     (b) Kollam
(c) Mahodayapuram                        (d) Alappuzha
Answer: (c)


48. Which is known as ‘bird village in Kerala’?
(a) Nooranad                                    (b) Pakshipathalam
(c) Thattekkad                                (d) Choolannoor
Answer: (a)

49. Which district in kerala has the largest number of Panchayat Raj Institutions?
(a) Thiruvananthapuram                (b) Ernakulam
(c) Palakkad                                     (d) Malappuram
Answer: (d)

50. State Institute of Rural Development is situated at:
(a) Peechi                                        (b) Mulankunnathkavu
(c) Kottarakkara                             (d) Thiruvananthapuram
Answer: (c)

51. Wife of J.B.Kripalani, who became the first woman Chief Minister of an Indian State:
(a) Sarojini                                        (b) Swarnalatha
(c) Suchetha                                     (d) Sarada
Answer: (c)


52.  The pope who introduced Gregorian calendar in 16th century:
(a) Gregory XII                                 (b) Gregory VIII
(c) Gregory XI                                   (d) Gregory XIII
Answer: (d)

53. The Czech born German novelist who authored ‘The Trial’:
(a) Jose Saramago                         (b) Franz Kafka
(c) Immanuel Kant                          (d) Victor Hugo
Answer: (b)

54. Who was the first Chairman of National Human Rights Commission?
 (a) Js. J.S.Varma                            (b) Js. A.S.Anand
(c) Js. Rangnath Mishra                 (d) Js.M.N.Venkitachellayya
Answer: (c)

55.The first Deputy Chairman of Planning Commission
(a) Jawaharlal Nehru                       (b) K.C.Neogi
(c) Gulsarilal Nanda                         (d) K.S.Santhanam
Answer: (c)

56. The first mid-term poll in India was held in:
(a) 1957                                            (b) 1962
(c) 1967                                            (d) 1971
Answer: (d)


57. The shortest of the three lists in the Seventh Schedule of the Constitution:
(a) Union                                            (b) State
(c) Concurrent                                  (d) Both (b) and (c)
Answer: (c)

58. Who among the following cannot be removed from office except in the manner prescribed in the Constitution of India?
(a) The CEO Niti Aayog
(b) The Chief Election Commissioner
(c) The Chairman, Finance Commission
(d) The Governor of a State
Answer: (b)

59. Rajiv Gandhi was born at:
(a) Amethi                                               (b) Lucknow
(c) Allahabad                                          (d) Mumbai
Answer: (d)

60.  Whose autobiography is ‘My Life and Times’?
(a) Zakkir Hussain                                 (b) V.V.Giri
(c) SD Sharma                                       (d) KR Narayanan

No comments:

Post a comment